Viimeinen kasakkataiteilija

Viihdetaiteilija Viktor Klimenko on ainakin Euroopan alueella ainoa edelleen esiintyvä, syntyperäinen kasakkataiteilija. 

Klimenkon kanssa ”samoilla apajilla” ollut saksalainen Ivan Rebroff kuoli vuonna 2008. Nyt viihdemaailma tarvitsee uuden ykköskasakan. ”Minulla on ollut visio, joka nyt toteutuu. Olen siis profeetta”, Viktor Klimenko toteaa.

Syntyperäisiä kasakoita ei kaikkiaankaan ole enää paljon elossa. Nykyään Venäjällä noin 100 000 henkilöä ilmoittaa väestölaskennassa itsensä kasakaksi, mutta syntyperäisiä kasakoita heistä on vain murto-osa. Neuvostoliiton johdossa 1920-luvun alusta 1950-luvun alkuun ollut Josif Stalin vihasi kasakoita julmalla tavalla. Heidät eliminoitiin. Osa pääsi pakenemaan maasta.

Kasakat ovat joka tapauksessa symbolisesti tärkeä osa Venäjän historiaa. Erityisesti kasakat on historian eri aikoina tunnettu ratsastavina sotamiehinä. Kasakka on ”slaavilainen Robin Hood”; lainsuojaton, yhteiskuntakelvoton kansanryhmä, joka on eri syistä varastanut ja tappanut lähinnä valtioiden raja-alueilla. Pikku hiljaa kasakoista kehittyi vahva yksikkö.

Kasakoita sanotaan Euroopan ensimmäisiksi demokraateiksi, sillä he valitsivat keskuudestaan päällikön, atamaanin. Jos atamaani ei ollut riittävän hyvä, valittiin uusi.

Venäjää 1700-luvulla hallinnut keisarinna Katariina Suuri ei saanut kasakoita kuriin. Jotta kasakat juurtuisivat, päätti Katariina Suuri tuolloin luovuttaa kasakoille ison maa-alueen, ja vastapalvelukseksi jokaisesta kasakkaperheestä yksi mies joutui muutamaksi vuodeksi tsaarin palvelukseen täydellä aseistuksella. 

Pohjanmaan kautta

Viktor Klimenko teki vuoden 2012 lopulla 70-vuotisjuhlakiertueen. Hän on syntynyt vuonna 1942 Itä-Karjalassa, noin 80 kilometrin päässä Petroskoin kaupungista pohjoiseen, virallisten papereiden mukaan 24. päivä marraskuuta. Tarkkaa ”oikeaa” syntymäpäiväänsä ”Viki” ei itsekään tiedä.

Vikin isä oli ollut Itä-Karjalassa työleirillä ja tapasi siellä tulevan vaimonsa, Vikin äidin, joka oli niin ikään kasakkasukua. Heti toisen maailmansodan jälkeen Klimenkon perhe siirtyi Suomeen, kun suomalaiset Petroskoista perääntyessään ottivat mukaansa jonkin verran venäläisiä vankeja.

Suomessa Klimenkot olivat ensin Pohjanmaalla Alahärmässä. Sieltä käytiin rekrytoimassa työväkeä Lohjan Kalkkitehtaalle. Vikin isä oli hyvä seppä, ja sellaista tarvittiin kalkkitehtaan Virkkalan konepajalla. Niinpä koko perhe siirtyi Pohjanmaalta Etelä-Suomeen, ja nuori Viktorkin työskenteli aikoinaan muun muassa Kirkniemen kartanossa, joka yhteen aikaan oli marsalkka Mannerheimin omistuksessa.

Näyttelevä laulaja

Viktor Klimenko on ollut esiintyvä taiteilija noin 50 vuotta elämästään. Hänet tunnetaan kaiketi parhaiten laulajana, muun muassa edustettuaan Suomea Eurovision laulukilpailussa vuonna 1965. Klimenko oli kuitenkin alun perin ensisijaisesti näyttelijä. Vahva kasakkabrändi kuitenkin haittasi hänen näyttelijänuraansa. Mutta Klimenko näytteli muun muassa elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu (1969). Teatterikokemusta hän keräsi muun muassa Elannon näyttämöllä, Imatran teatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.

Oman luonnehdintansa mukaan Klimenko on sekoitus stand up -koomikkoa, estraditaiteilijaa ja näyttelijää. Koomikkona hän oli muun muassa käsikirjoittajatiimi VEKin (Jukka Virtanen – Aarre Elo – Matti Kuusla) suuressa suosiossa ja ahkerassa käytössä.

Pikku hiljaa Klimenkosta tuli enemmän näyttelevä laulaja kuin laulava näyttelijä.
Harvapa taitaa tietää, että Klimenkoa kysyttiin ensimmäisenä Uuno Turhapuron rooliin. Viki kieltäytyi, Vesa-Matti Loiri sai roolin, ja tuosta kieltäytymisestä Vesku on varmasti yhä Vikille kiitollinen.

Viimeksi Klimenko oli valkokankaalla vuonna 2008 ensi-iltaan tulleessa kauhuelokuvassa Sauna.

”Aito ortodoksi”

Venäläinen emigranttikulttuuri elää yhä erittäin vahvana erityisesti Pariisissa. Sikäläiseen Lidoon otetaan perinteisesti vain huipputaiteilijoita. Vuonna 1979 Lido luokitteli Viktor Klimenkon tuohon harvalukuiseen ryhmään. Klimenko läpäisi koe-esiintymisenkin, ja Lidon edustajat löivät sopimuspaperin pöytään.
 
Sopimuspalkka oli tosin suhteellisen pieni. Lidon edustajat perustelivat sitä sillä, että muutaman laulun Lidossa laulettuaan Klimenko voi kiertää taksilla kaikki Pariisin muut ravintolat ja kerätä niistä sievoiset summat, ennen kuin matka jatkuu kohti Las Vegasia…

Mutta samoihin aikoihin, kun Klimenko allekirjoitti Lido-sopimuksen, hän sairastui. Termiä ’burn out’ ei vielä 35 vuotta sitten tunnettu, mutta tuo ”tauti” Klimenkoon joka tapauksessa iski. Hänellä ei ollut agenttia eikä manageria, joka olisi hoitanut tiettyjä asioita taustalla. Klimenko hoiti kaiken itse ja joutui tekemisiin mafiankin kanssa, mikä osaltaan aiheutti henkisen sairastumisen.

Täysin loppuun palanut Klimenko tuli paniikissaan Helsinkiin sairastamaan ja hakemaan apua. Helppoa avun löytäminen ei ollut, kun ilmiötä ei juurikaan tunnettu, vaikka sitä varsinkin esiintyvien taiteilijoiden parissa jo tuolloin jossain määrin ilmeni.

Viimein Klimenko pääsi keskustelemaan ongelmastaan suomalaisen huippupsykiatrin kanssa ja sitä kautta hänen terapiavastaanotoilleen. Mutta huippupsykiatrikin joutui nostamaan kädet ylös ’tapaus Klimenkon’ edessä.
 
Kun Klimenkon oma ”viinilasiterapiakaan” ei toiminut, hakeutui hän ympäri Suomea 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa suurta huomiota herättäneen saarnaajan, Niilo Yli-Vainion, tilaisuuteen.

Klimenko meni hakemaan Yli-Vainion ”showsta” ideoita, mutta jäikin koukkuun.
Klimenko tuli uskoon pääsiäisen aikaan 1980.
”Olen aito uskovainen, siis aito ortodoksi.”

”Aika avata paketti”

Kasakoiden Venäjällä aikojen saatossa ryvettynyt maine on nyttemmin palautettu. Presidentti Vladimir Putin jopa kasvattaa ympärilleen kasakoita. Sitä varten hän on perustanut kasakkakouluja.

”En ollut varma, että kasakat palautettaisiin Venäjällä kunniaan. Mutta siitä olin varma, että kommunismi romahtaa”, Viktor Klimenko sanoo.
Venäläiset emigrantit ja heidän jälkeläisensä ovat jo pitkään laajalla rintamalla rikastuttaneet Suomenkin kulttuuria.

”Nyt olisi jo aika avata koko paketti. Ei meillä enää ole tarvetta pelätä eikä nöyristellä.”

FILMOGRAFIA & DUBBAUS

Filmografia

Elokuva: Vodkaa, komisario Palmu
Rooli: Seppo ”Stenka” Sonkavaara
Vuosi: 1969

Elokuva: Sauna
Rooli: Semenski
Vuosi: 2008

Elokuva: Tappajan näköinen mies
Rooli: Telepnev
Vuosi: 2016


Dubbaus


Elokuva: Viidakkokirja
Rooli: Kaa (vuoden 1968 dubbaus)
Vuosi: 1967

Elokuva: Robin Hood
Rooli: herra Hiss
Vuosi: 1973


Tässä linkki, josta näet enemmän Elokuva ja TV töistäni
https://www.imdb.com/name/nm0459529/?ref_=tt_cl_t8