Bio - Viktor Klimenko

Tarvikekauppa
Sisältöön
Viimeinen kasakkataiteilija

Viihdetaiteilija Viktor Klimenko on ainakin Euroopan alueella ainoa edelleen esiintyvä, syntyperäinen kasakkataiteilija.
Syntyperäisiä kasakoita ei kaikkiaankaan ole enää paljon elossa. Nykyään Venäjällä noin 100 000 henkilöä ilmoittaa väestölaskennassa itsensä kasakaksi, mutta syntyperäisiä kasakoita heistä on vain murto-osa. Neuvostoliiton johdossa 1920-luvun alusta 1950-luvun alkuun ollut Josif Stalin vihasi kasakoita julmalla tavalla. Heidät eliminoitiin.
Osa pääsi pakenemaan maasta.
Kasakat ovat joka tapauksessa symbolisesti tärkeä osa Venäjän historiaa. Erityisesti kasakat on historian eri aikoina tunnettu ratsastavina sotamiehinä. Kasakka on ”slaavilainen Robin Hood”; lainsuojaton, yhteiskuntakelvoton kansanryhmä, joka on eri syistä varastanut ja tappanut lähinnä valtioiden raja-alueilla. Pikkuhiljaa kasakoista kehittyi vahva yksikkö.
Kasakoita sanotaan Euroopan ensimmäisiksi demokraateiksi, sillä he valitsivat keskuudestaan päällikön, atamaanin. Jos atamaani ei ollut riittävän hyvä, valittiin uusi.
Venäjää 1700-luvulla hallinnut keisarinna Katariina Suuri ei saanut kasakoita kuriin. Jotta kasakat juurtuisivat, päätti Katariina Suuri tuolloin luovuttaa kasakoille ison maa-alueen nykyisen Ukrainan maaperältä ja vastapalvelukseksi jokaisesta kasakkaperheestä yksi mies joutui muutamaksi vuodeksi tsaarin palvelukseen täydellä aseistuksella.
Täältä Viktorinkin esivanhemmat lähtivät vainoajia pakoon.

Pohjanmaan kautta
Viktor on syntynyt vuonna 1942 Itä-Karjalassa, noin 80 kilometrin päässä Petroskoin kaupungista pohjoiseen, virallisten papereiden mukaan 24. päivä marraskuuta. Tarkkaa ”oikeaa” syntymäpäiväänsä ”Viki” ei itsekään tiedä.
Vikin isä oli ollut Itä-Karjalassa työleirillä ja tapasi siellä tulevan vaimonsa, Vikin äidin, joka oli niin ikään kasakkasukua. Heti toisen maailmansodan jälkeen Klimenkon perhe siirtyi Suomeen, kun suomalaiset Petroskoista perääntyessään ottivat mukaansa jonkin verran venäläisiä vankeja.
Suomessa Klimenkot olivat ensin Pohjanmaalla Alahärmässä. Sieltä käytiin rekrytoimassa työväkeä Lohjan Kalkkitehtaalle. Vikin isä oli hyvä seppä, ja sellaista tarvittiin kalkkitehtaan Virkkalan konepajalla. Niinpä koko perhe siirtyi Pohjanmaalta Etelä-Suomeen, ja nuori Viktorkin työskenteli aikoinaan muun muassa Kirkniemen kartanossa, joka yhteen aikaan oli marsalkka Mannerheimin omistuksessa.

Näyttelevä laulaja
Viktor Klimenko on ollut esiintyvä taiteilija yli 60 vuotta elämästään. Hänet tunnetaan kaiketi parhaiten laulajana, muun muassa edustettuaan Suomea Eurovision laulukilpailussa vuonna 1965. Klimenko oli kuitenkin alun perin ensisijaisesti näyttelijä. Vahva kasakkabrändi kuitenkin haittasi hänen näyttelijänuraansa. Klimenko näytteli muun muassa elokuvissa Vodkaa, komisario Palmu (1969), Sauna 2008 ja viimeinen rooli oli elokuvassa Tappajan näköinen mies 2016. Teatterikokemusta hän keräsi muun muassa Elannon näyttämöllä, Imatran teatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.
Oman luonnehdintansa mukaan Klimenko on sekoitus stand up -koomikkoa, estraditaiteilijaa ja näyttelijää. Koomikkona hän oli muun muassa käsikirjoittajatiimi VEKin (Jukka Virtanen – Aarre Elo – Matti Kuusla) suuressa suosiossa ja ahkerassa käytössä.
Pikku hiljaa Klimenkosta tuli enemmän näyttelevä laulaja kuin laulava näyttelijä.
Harvapa taitaa tietää, että Klimenkoa kysyttiin ensimmäisenä Uuno Turhapuron rooliin. Viki kieltäytyi, Vesa-Matti Loiri sai roolin, ja tuosta kieltäytymisestä Vesku oli varmasti Vikille kiitollinen.

”Aito ortodoksi”
Venäläinen emigranttikulttuuri elää yhä erittäin vahvana erityisesti Pariisissa. Sikäläiseen Lidoon otetaan perinteisesti vain huipputaiteilijoita. Vuonna 1979 Lido luokitteli Viktor Klimenkon tuohon harvalukuiseen ryhmään. Klimenko läpäisi koe-esiintymisenkin, ja Lidon edustajat löivät sopimuspaperin pöytään.
Mutta samoihin aikoihin, kun Klimenko allekirjoitti Lido-sopimuksen, hän sairastui. Termiä ’burn out’ ei vielä 35 vuotta sitten tunnettu, mutta tuo ”tauti” Klimenkoon joka tapauksessa iski. Hänellä ei ollut agenttia eikä manageria, joka olisi hoitanut tiettyjä asioita taustalla. Klimenko hoiti kaiken itse ja joutui tekemisiin mafiankin kanssa, mikä osaltaan aiheutti henkisen sairastumisen.
Täysin loppuun palanut Klimenko tuli paniikissaan Helsinkiin sairastamaan ja hakemaan apua. Helppoa avun löytäminen ei ollut, kun ilmiötä ei juurikaan tunnettu, vaikka sitä varsinkin esiintyvien taiteilijoiden parissa jo tuolloin jossain määrin ilmeni.
Viimein Klimenko pääsi keskustelemaan ongelmastaan suomalaisen huippupsykiatrin kanssa ja sitä kautta hänen terapiavastaanotoilleen. Mutta huippupsykiatrikin joutui nostamaan kädet ylös ’tapaus Klimenkon’ edessä.
Kun Klimenkon oma ”viinilasiterapiakaan” ei toiminut, hakeutui hän ympäri Suomea 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa suurta huomiota herättäneen saarnaajan, Niilo Yli-Vainion, tilaisuuteen.
Klimenko meni hakemaan Yli-Vainion ”showsta” ideoita, mutta jäikin koukkuun.
Klimenko tuli uskoon pääsiäisen aikaan 1980.

”Kasakat nyt”
Kasakoiden Venäjällä aikojen saatossa ryvettynyt maine on sittemmin palautettu.
”En ollut varma, että kasakat palautettaisiin Venäjällä kunniaan. Mutta siitä olin varma, että kommunismi romahtaa”, Viktor Klimenko sanoo.
Venäläiset emigrantit ja heidän jälkeläisensä ovat jo pitkään laajalla rintamalla rikastuttaneet Suomenkin kulttuuria.
”Nyt olisi jo aika avata koko paketti. Ei meillä Kasakoilla enää ole tarvetta pelätä eikä nöyristellä.”
Created with IKIREKI
Takaisin sisältöön